Choď na obsah Choď na menu
 


Softvérová firma

Tento pojem má viacero významov:

  • firma, ktorá vytvára alebo produkuje softvér
  • firma, ktorá distribuuje softvér iného výrobcu
  • firma, ktorá poskytuje služby ako napríklad tvorba aplikácií na zákazku

Napríklad Microsoft Corporation - najväčšia softvérová firma na svete, ESET - slovenská softvérová firma...

Hlavnou úlohou softvérových firiem je tvorba aplikácií. Buď tvoria aplikácie pre veľkú skupinu užívateľov ako napríklad grafické alebo textové editory, alebo tvoria špecializované aplikácie podľa požiadaviek objednávateľa. Tieto aplikácie väčšinou obsahujú vlastné skripty, makrá alebo simulácie navrhnuté presne pre potreby užívateľa. V súčasnosti sa už softvérové firmy nešpecializujú len na aplikácie pre osobné počítače, ale zaoberajú sa aj programovaním aplikácií pre web a aj web designom.

 

software-development-company.jpg

 

Softvérové firmy vyrábajú programy za účelom zisku. Tu pramení aj hlavné rozdelenie softvéru na softvér bezplatný a platený.

Bezplatný softvér je voľne šírený a môže byť jednoducho upraviteľný.

Platený softvér môžete používať iba vtedy, ak zaplatíte za licenciu softvéru a nebudete túto licenciu porušovať. Platený softvér nemožno vlastniť, je len možné používať ho po zaplatení a splnení podmienok napr. registrácii produktu.

 

Upgrade

 

Upgrade označuje výmenu výrobku za novšiu verziu toho istého produktu. Je často používaný v oblasti výpočtovej techniky a spotrebnej elektroniky, kde všeobecne znamená výmenu hardvéru, softvéru za novšiu alebo lepšiu verziu, aby bol systém v aktuálnom stave alebo aby sa zlepšili jeho vlastnosti. Rovnaký termín sa používa pri výmene audiosystému za iný, ktorý poskytuje kvalitnejšiu zvukovú charakteristiku.

Opakom upgradu je downgrade.

Firmy často poskytujú neplatenú aktualizáciu (upgrade) pre svoje programy, avšak podmienkou zvyčajne býva registrácia produktu.

V aktualizačnom balíčku zväčša nájdeme opravy závažných, ale aj menších chýb alebo opravy kompatibility s hardvérom.

V pravom slova zmysle upgrade označuje nahradenie starej verzie za novú, pričom jadro podstaty programu ostáva rovnaké, ale mení sa jeho výkon, rozširuje jeho možnosti a často sa mení aj vizuálna stránka programu.

 

v4.sermonseries.graphics.2to1.upgrade.jpg

 

Upgrade:

-pri softvéri ide o nainštalovanie vyššej verzie programu

-pri hardvéri ide o výmenu zariadenia za novšie, výkonnejšie

upgrade – update

- pri upgrade meníme verziu programu za novšiu, alebo meníme hardvér za výkonnejší, tak pri update meníme zväčša iba databázu

 

Registrácia softvéru

Ide o prihlásenie daného softvéru u jeho výrobcu.  Registrácia je najlepší spôsob, ako si plne sprístupniť funkcie daného softvéru.  Nie vždy je síce nutná, ale niektorí výrobcovia si povinnou registráciou chránia svoje dielo. Lenže niektoré registrácie su spoplatnené, a až po zaplatení je možné naplno využívať potenciál programu.  Registráciou získavate právo na pomoc priamo od výrobcu pri riešení technických problémov.   Získavate nárok na aktualizácie a doplnky do softvéru zadarmo.

Firmy používajú registráciu aj ako štatistiku, aby vedeli ako je ich program úspešný.

 

Existujú rôzne spôsoby registrácie:

  • registrácia produktu cez internet - najbezpečnejšia a najpoužívanejšia
  • registrácia cez telefón - tento spôsob je často zneužívaný na registráciu nelegálnych kópii      

 

Elektronická dokumentácia

Elektronická dokumentácia - väčšinu programov si vieme legálne stiahnuť priamo z internetu a po registrovaní ich používame, takže nám výrobca nezasiela dokumentáciu v papierovej podobe, ale v digitálnej (elektronická dokumentácia býva dodávaná aj k zariadeniam, napr. tlačiarne) napríklad manuály, dokumenty týkajúce sa technickej stránky produktu často aj vo viacerých jazykových variantoch.  Nielen že je to ekologickejšie (niektoré manuály môžu mať aj 100 strán), ale je to aj lacnejšie, čo sa odrazí aj na cene samotného programu. Takto dodávané manuály alebo iné dokumenty sú dodávané vo vysokej kvalite a v rôznych formátoch a je už len na vás či si ich vytlačíte.

 

sanony-elektronizacia.jpg

 

Výhody elektronickej dokumentácie:

  • Rýchlosť prezerania
  • Ľahkosť vyhľadávania
  • Skladnosť

Aj elektronickú dokumentáciu môžeme rozdeliť podľa toho, čo popisuje na:

  • Elektronická dokumentácia k hardvéru a hardvérovým súčastiam
  • Elektronická dokumentácia k softvéru